HTML

Koreai tapasztalatok

A cégem kiküld Dél-Koreába dolgozni. Közben megpróbálok minél többet felfedezni belőle!

Friss topikok

  • Krámos Dorina: Én csak annyit szeretnék mondani, hogy tévedés van az ABC-ben. Tudom, hogy 2 éves bejegyzés, de ha... (2014.02.03. 14:53) Írás - olvasás
  • szilvia96: Nagyon örülök nektek, hogy megismerhetem általatok koreát én is nagyon szeretem (2012.10.08. 19:47) Készülődés esküvőre
  • moszo: Hát én is itt volnék, bár tök véletlenül. Nem is tudtam, hogy az út után is folytattad a blogot. Ö... (2010.09.13. 13:54) Minden út Koreába vezet?
  • ミラ: hangeul a neve az írásuknak, mesterségesen kifejlesztett rendszer, a leglogikusabb a nyelvészek sz... (2010.06.24. 13:12) Nyelvi kérdések
  • spulnissimus maximus: @Tiggr: AJAJJAJ! Elnézést, de csak a hét vége felé dől el, hogy felvesznek-e, addig nem akartam e... (2010.05.17. 17:05) A koreai film hónapja

Linkblog

Gwanghwamun tér

2010.04.07. 10:29 Tiggr

Ez szintén egyfajta főtér. Ezt régen Yukjo útnak hívták, ami hat minisztériumot jelent. A Joseon időkben ugyanis emellett az út mellett állt a király hat minisztériumának épülete. A japánok persze ezeket is szétszedték, így az út is elvesztette szimbólum mivoltát.

Ma újra rengeteg olyan intézmény van itt, mely visszaállítja a hely korábbi jelentőségét (Sejong király szobra, történelmi kiállítások, …) Sejong király a 4. uralkodó a Joseon dinasztiában, 1397-ben született, majd apja (Teajong) után 1418-tól uralkodott. Az ő nevéhez fűződik Korea „reneszánsza”, rengeteg területen lendítette fel országát (kultúra, művészetek, katonaság, külpolitika, mezőgazdaság, csillagászat), ezért őt tartják nagy királyuknak. Ráadásul szerette a népét, sőt a demokrácia elveit is vallotta.
 
Sejong király előtt a helyet Jeongmunnak hívták, az ő uralkodása alatt nevezték át Gwanghwamun térre. Gwang annyit tesz nagy, fényességes, igazságos. Gwanghwamun tehát egyfajta kaput jelent, melyen keresztül a király bölcsessége, igazságossága és persze nagyszerűsége beragyoghatta népét. Ez igazából a tér végén kezdődő palota főkapujának a neve.
 
A modern szöulban ez a hely egy 16 sávos út volt, a gyalogosoknak esélyük sem volt átkelni, aztán egyszer gondoltak egy nagyot, a középső 6 sávot elvették a forgalomtól és kialakították a mai teret, a gyalogosokat helyezték középpontba.
 
Ezt a teret karácsony körül lenne érdemes megnézni, mert decemberben és januárban fényfesztivált rendeznek Luminaire néven. Ilyenkor mindent kivilágítanak színes fényekkel, hatalmas fénylő gömbök lebegnek a levegőben. Varázslatos lehet az év legsötétebb részében!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kis patakok folynak végig a téren, először középen, aztán a két szélén. A Deák térnél is ez lehetett az ötlet, csak furán lett megcsinálva.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Íme a nagy király. A szobor alatt van egy múzeum is, de sajnos ez nem volt nyitva, mikor arra jártam.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A tér végén művészeti múzeum áll:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Éppen valami nagy fejes is járhatott erre, mert egész sereg rohamrendőr is volt a környéken:
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tér végén volt egy nagy épület, ami előtt szintén sok volt a rendőr, ott a német zászló is lobogott, talán valaki a németektől járt erre.

Egy kis napközbeni információ csepegtetés volt ez! :) Persze még mindig csak a hétfőnél tartunk...

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koreaexp.blog.hu/api/trackback/id/tr601901057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Malac81 2010.04.07. 11:39:06

A "gang warum?" ter sem rossz...:))

Malac81 2010.04.07. 11:43:47

Te egyebkent kozben jegyzetelsz egy kis noteszbe?
Vagy hogy csinalod hogy ennyi infod van a dolgokrol?

Tiggr 2010.04.08. 05:18:02

@Malac81: Nem, nem jegyzetelek. :) Az az igazság, hogy az ilyen utaknál megtanultam, hogy ha előre nem nézed ki, mit is kellene megnézned nagyon kevés idő alatt, akkor ott fogod eltökölni az időt! Ezért a Neten előre összeszedtem egy csomó dolgot, abból nézek ki most dolgokat! ;)

ficere 2010.04.08. 19:38:58

Most,hogy újra végigolvasom a jegyzeteidet,úgy gondolom:a koreaiaknak a japánok voltak a mi törökjeink.

Tiggr 2010.04.09. 07:15:03

@ficere: Igen, nekem is ez jutott eszembe. Nem vagyok benne biztos, de a japánok mintha többször is meglátogatták volna Koreát...
süti beállítások módosítása