HTML

Koreai tapasztalatok

A cégem kiküld Dél-Koreába dolgozni. Közben megpróbálok minél többet felfedezni belőle!

Friss topikok

  • Krámos Dorina: Én csak annyit szeretnék mondani, hogy tévedés van az ABC-ben. Tudom, hogy 2 éves bejegyzés, de ha... (2014.02.03. 14:53) Írás - olvasás
  • szilvia96: Nagyon örülök nektek, hogy megismerhetem általatok koreát én is nagyon szeretem (2012.10.08. 19:47) Készülődés esküvőre
  • moszo: Hát én is itt volnék, bár tök véletlenül. Nem is tudtam, hogy az út után is folytattad a blogot. Ö... (2010.09.13. 13:54) Minden út Koreába vezet?
  • ミラ: hangeul a neve az írásuknak, mesterségesen kifejlesztett rendszer, a leglogikusabb a nyelvészek sz... (2010.06.24. 13:12) Nyelvi kérdések
  • spulnissimus maximus: @Tiggr: AJAJJAJ! Elnézést, de csak a hét vége felé dől el, hogy felvesznek-e, addig nem akartam e... (2010.05.17. 17:05) A koreai film hónapja

Linkblog

Előzmények...

2010.03.05. 14:26 Tiggr

Mivel visszafelé nem lehet dátumozni, és már sokminden történt, ezeket megpróbálom összefoglalni!

Tehát még valamikor januárban, egy csendes délután szólalt meg az irodában a főnököm: "Nem akar valaki Koreába menni...?" Lehet, hogy a kérdés költői volt, de a vezérhangya felemelte a fejét az agyamban. Mindig is vonzott a távol-keleti kultúra, sokat hall az ember Japánról, Kínáról, esetleg Vietnámról... de Dél-Korea?

Gugli elő, mit is lehet tudni erről az országról? Hát kb. elsőre ezt: hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9l-Korea

A bizonyos vezérhangya felemelte a fejét, és csak annyit suttogott: "Részleteket!" Kénytelen voltam hát a főnökömet megkérdezni, miről is van szó...

A következő hetekben lassan összeállt a kép... Elsőként 3-4 hónap folyamatos kint tartózkodásról volt szó, ami azért sok lett volna. Hamarosan kiderült, hogy csak hetekről van szó... Hogy mi a munka, arról inkább nem írok. Egyrészt nem akarok senkit untatni, másrészt nem tudom, ebből mi minősül üzleti titoknak, márpedig munkaadómmal nem akarnék összeütközésbe kerülni emiatt. Meglett hát a pontos időpont is: kétszer kell kimenni, egyszer a 10. héten, utána pedig a 14-15. héten gyenge két hétre. Ez utóbbinak a hátránya az, hogy a Húsvét is beleesik.

A vezérhangya ezen a ponton már elkezdett masírozni és bőszen kántálta, hogy "Ki kell jutni!"

Kell vízum? Hát, nem volt könnyű kideríteni! Turistaként 3 hónapot kinn lehet tölteni vízum nélkül. Viszont ha üzleti, munka jellege van az utazásnak, kell... Én biztosra szerettem volna menni, láttam én már "Rács mögött, külföldön" epizódot a NatGeo-n... Tehát kezdtük intézni a papírokat. Ezt sosem gondoltam volna! Egy olyan országba, ahova turistaként 3 hónapra kérdés nélkül beengednek, most hirtelen csak arról nem kellett papír, hogy a másodunokatestvéreimnek biztosan nem volt az utóbbi hónapban emésztési problémája. Kisebb-nagyobb zökkenőkkel, szinte az utolsó pillanatban (szerdán) meglett az a vízum, igaz csak egyszeri beutazásra a kettő helyett, vagyis az egészet kezdhetjük majd elölről! Igaz, akkor már állítólag sokkal kevesebb adminisztrációval. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki ebben segített, és meg is érti (koreaiak is segítettek). Tudom, hogy a bonyodalmak nem miattuk, hanem a törvények miatt voltak. Mondjuk mindez még így is jobb, mit amit egy kolléganőm mesélt: régebben azért nem adtak neki USA-ba vízumot, mert túl fiatal és hátha nem akar hazajönni...

Utazás... Meglett a repülőjegy is, ez egyszerűbb volt! Holnap este indulok Bécsből. Először irány Zürich, majd ott 1:35 időm lesz átszállni a szöuli gépre. Korean Airlines... Elvileg 16:00-kor jön értem taxi, kivisz Bécsbe, onnan 19:25-kor száll fel a gép. Zürichben 21 körül leszek. Szöulban 17:05-kor, vasárnap... na jó, ebben benne van 8 óra időeltolódás is, de azért kétlem, hogy a repülőn tudnék aludni. Szóval holnap hosszú nap lesz... Az Incheon reptéren össze próbálok futni a lengyel sráccal, Marcin Faldzinskival, meg egy amcsi sráccal is, ő lesz az alprojekt vezetőnk. Együtt fogunk elbuszozni a hotelig. Ha nem sikerül megtalálnunk egymást, akkor egyéni buszozás lesz... Na, az viccesnek ígérkezik!

Szállás: Suwon Cityben lesz (Szöul egyik, 300 ezres ki elővárosa délre a fővárostól), 5 csillagos hotel: Ramada Plaza Hotel, Suwon. A link: www.ramada.com/Ramada/control/Booking/property_info Remélem jó lesz... :)

Kommunikáció: kiderült, nem biztos, hogy a mobilom működik arrafelé. Utánanéztem, jónak kell lennie, ha mégsem, bérelnem kell egyet a reptéren... újabb vicces kaland! :)

Kaja: hát, meglátjuk... Ki akarom próbálni a koreai étkeket (kivéve a kutyát, amit elvileg betiltottak, d eazért könnyű találni - így azért véletlenül nem eszek majd kutyahúst, sajnálom szegény blökiket). Ha ez nem jön be, van arra McDonalds, Burger King, Pizza Hut, usw... Csak kibírom amcsi kaján egy hétig... :) Meg persze öblögetek a helyi italokkal is! :)

Felfedező utak: ha kiengednek, meg akarok nézni minél többet a környékből. Állítólag van egy középkori falu berendezve, ez izgat, néhány korabeli palota maradt meg, felhőkarcolók... meglátjuk, mire lesz idő!

Időjárás: állítólag olyan, mint itt.

Pénz: won a pénznem, kb. 6-tal kell osztani, akkor kapjuk a forint összegeket.

Na, elértem a mesélésben a mosthoz. Indul a para! Végülis 8.400 km-re leszek, idegenek között, idegen kultúrában. Jó lesz, de ismeretlen. Ráadásul szeretteimet is itthon hagyom... Azért nehéz pillanatok is lesznek!

Na, majd jelentkezem! :)

 

 

 

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koreaexp.blog.hu/api/trackback/id/tr761811522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangoka 2010.03.05. 20:18:21

Kicsi Manóm!

Remélem jól fogod érezni magad, és életreszóló élményeket és tapasztalatot fogsz szerezni!:)
Nagyon-nagyon vigyázz magadra a távoli és messzi Koreában! Nagyon SZERETLEK!:)

Sok csók
Mangó

öregekj 2010.03.11. 20:40:34

Szia Zsolti!
Igazán nagyon sajnálom, hogy félre értettél.
Nagyon tettszik a beszámoló, és mivel nem ülök repülőre ezért írtam, hogy nem is megyek oda.
Ezért várjuk érdeklődve a képeket és az eseményeket.A dobozok fogynak?
Gondolom azért a munka is halad.
Millió Puszi. Nagyon vigyázzál Magadra.
Öregek
süti beállítások módosítása