HTML

Koreai tapasztalatok

A cégem kiküld Dél-Koreába dolgozni. Közben megpróbálok minél többet felfedezni belőle!

Friss topikok

  • Krámos Dorina: Én csak annyit szeretnék mondani, hogy tévedés van az ABC-ben. Tudom, hogy 2 éves bejegyzés, de ha... (2014.02.03. 14:53) Írás - olvasás
  • szilvia96: Nagyon örülök nektek, hogy megismerhetem általatok koreát én is nagyon szeretem (2012.10.08. 19:47) Készülődés esküvőre
  • moszo: Hát én is itt volnék, bár tök véletlenül. Nem is tudtam, hogy az út után is folytattad a blogot. Ö... (2010.09.13. 13:54) Minden út Koreába vezet?
  • ミラ: hangeul a neve az írásuknak, mesterségesen kifejlesztett rendszer, a leglogikusabb a nyelvészek sz... (2010.06.24. 13:12) Nyelvi kérdések
  • spulnissimus maximus: @Tiggr: AJAJJAJ! Elnézést, de csak a hét vége felé dől el, hogy felvesznek-e, addig nem akartam e... (2010.05.17. 17:05) A koreai film hónapja

Linkblog

Kezdeti felfedezés

2010.04.04. 12:49 Tiggr

Reggel ott hagytam abba, hogy éhesen elindultam „itthonról”! Nem volt nehéz reggelit találni, a motelből kilépve 3-4 büfét, kávézót látni. „Nyugati típusú”, igaz puritán reggelit ettem: két cipót üresen, meg egy limonádé-szerűséget. A cipókra akartam tenni legalább vajat, de nem volt nekik semmi hasonlójuk. Sebaj, annyira frissek, ropogósak, még kicsit langyosak voltak, hogy így is jó volt.

Ezek után indult az igazi kaland, a felfedezés!
 
Az első, ami az utamba akadt, a soproni Tűztorony szöuli megfelelője:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Régebben ebben az épületben egy harang volt, amit reggelente a városkapuk nyitásakor, este zárásakor, illetve vész (tűz, ellenség érkezése) esetén kongattak meg. A történelem során sokszor leégett(ék), majd újra felépítették.
 
Átellenben van az én „irányítótornyom”, a Jongno torony. Mint látható, elég karakteres épület és mivel magas is, jól látszik elég sok helyről. Ettől kb. 100 méterre van a motel, így könnyű visszatalálnom.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egy jellemző utcakép:
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aztán gondoltam kipróbálom a metrózást, mert tudtam ugyan, hogy csak egy megállót kellene mennem, de nem tudtam, melyik irányba induljak a felszínen. Lementem hát a föld alá körbenézni. Szerencsére angolul is elég jól ki van írva minden, így pár perc variálás után rájöttem a szisztémára!
 
Jegyvásárláskor kap az ember egy chipkártyát:
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ekkor erre fel is kerül a vásárláskor befizetett összeg. Utána ha valaki fel akar szállni a metróra, egy beléptetőn kell átmennie, ahol a chipkártya engedi át. Kiszálláskor ugyanez a helyzet, csak épp levonásra kerül a megfelelő összeg. Ha jól tudom, ez nem távolság, hanem időfüggő. Van tölthető kártya is, az enyém elvileg egyszer használatos.
 
A metróállomás is fura európai szemmel, de sokkal biztonságosabb, nem lehet a sínek közé esni, ugyanis a teljes peron üvegfallal van elválasztva a sínektől. Ezen persze vannak automata ajtók, amik kinyílnak, ha megjött a metró. Láss csodát a metró pedig pont úgy áll meg, hogy az ajtajai ezeknél az ajtóknál vannak…
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rengeteg minden történt ma még, de most csak szusszanni jöttem vissza a motelbe, még egy esti túrát akarok tenni. Ha nem akarom ezt kihagyni, akkor most abba kell hagynom az írást! Ma még tervezem, hogy egy kicsit azért folytatom!
 
Ja, Möszö, ha újra olvasol, egy üzenet: elkezdtem gyűjteni a won címleteit. Tamásnak igaza lett, most kaptam 50.000 wonost is. Ha érdekel még a dolog, kommentelj ide légyszi! Ha az összes címletet be tudom gyűjteni, az 66.660 won lesz. Ez kb. 40 euró. Továbbra is igényt tartotok rá?

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koreaexp.blog.hu/api/trackback/id/tr321893702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ficere 2010.04.04. 13:13:05

Na ugye megmondtam,hogy mit kell nézned:Jongno-SAMSUNG torony...:)

A metroról:nálunk,Pesten,ez úgy működne,hogy kb.naponta 48-szor úgy állna meg a szerelvény,hogy ne lehessen ki-be szállni.(lehet,hogy most gonosz voltam?)

Jó esti sétát!
Milyen az idő?(Itthon 18-19 fok,enyhe szél,felhős.)

moszo 2010.04.04. 15:06:08

Naná, hogy olvaslak. Bár el kell árulnom, hogy talán a leghűségesebb olvasód mégis a Tomi. :-) Ő mindig előbb olvassa a bejegyzéseket, mint én. Kivéve ezt. Meglepődtem, mikor magamról olvastam. :-D
Tomi nagyon megörült a hírnek, úgyhogy természetesen szeretné az egész sort. Még választhatsz is, hogy euróban vagy forintban kéred az árát. :-D De át is utalhatjuk most a számládra, ha gondolod, és megadod a számlaszámod valahogy. Vidám Húsvétot és sok szép élményt, amit megoszthatsz velünk! Pussz

Tiggr 2010.04.04. 17:11:53

@moszo: Hello! Á, ráér a dolog ha hazaértem, viszont én örülnék az eurónak, mert most is abból ment a dolog... Csak aztán nehogy úgy találkozzunk, mint Rózsával, akinek a nyereménye ott porosodik az előszobaszekrényen... :)

rozsabogar 2010.04.05. 21:59:24

@Tiggr: Khm...izé, itt vagyok én is, egyszer majd megyek a nyereményemért! :) Nem éppen a szomszédban laktok, nem olyan egyszerű, hogy fogom magam és átugrom!!! ;) 70 km!!!

Tiggr 2010.04.06. 14:51:53

@rozsabogar: De azért többször látogatod Anyukádat, nem? :)

Tiggr 2010.04.06. 16:08:41

@rozsabogar: Na, hát akkor kell engem előtte felhívni! :)
süti beállítások módosítása