HTML

Koreai tapasztalatok

A cégem kiküld Dél-Koreába dolgozni. Közben megpróbálok minél többet felfedezni belőle!

Friss topikok

  • Krámos Dorina: Én csak annyit szeretnék mondani, hogy tévedés van az ABC-ben. Tudom, hogy 2 éves bejegyzés, de ha... (2014.02.03. 14:53) Írás - olvasás
  • szilvia96: Nagyon örülök nektek, hogy megismerhetem általatok koreát én is nagyon szeretem (2012.10.08. 19:47) Készülődés esküvőre
  • moszo: Hát én is itt volnék, bár tök véletlenül. Nem is tudtam, hogy az út után is folytattad a blogot. Ö... (2010.09.13. 13:54) Minden út Koreába vezet?
  • ミラ: hangeul a neve az írásuknak, mesterségesen kifejlesztett rendszer, a leglogikusabb a nyelvészek sz... (2010.06.24. 13:12) Nyelvi kérdések
  • spulnissimus maximus: @Tiggr: AJAJJAJ! Elnézést, de csak a hét vége felé dől el, hogy felvesznek-e, addig nem akartam e... (2010.05.17. 17:05) A koreai film hónapja

Linkblog

Készülődés esküvőre

2010.05.31. 17:33 Tiggr

Képzeljétek, visszaírt a koreai kolléga is, akiről már kezdtem lemondani! Ő épp az esküvőjére készül, most lesz a hét végén! Ezért elég elfoglalt és saját bevallása szerint azért nem írt vissza eddig, mert küldeni akart egy esküvői képet.

Fura, nem? Még nem volt meg az esküvő, de ő már küldött róla egy képet... Mint megtudtam tőle, Koreában szokás, hogy jóval az esküvő előtt elmegy az ifjú pár a fényképezésre, így a meghívókon már őket lehet látni! A meghívóra kerülő képből kaptam én is egyet az e-mailben. Bocs, de ezt a képet inkább nem adnám ki, nem lenne szép tőlem (pedig jól néznek ki rajta :))! Viszont ami feltűnt, hogy a menyasszony nem fehér, hanem sötétkék ruhában van! Szerintem pedig ez már az a ruha, ami az esküvőn is rajtuk lesz (csinos)!

Azt hiszem, korábban említettem, hogy Koreában láttam olyan épületeket, amiknek házasságkötési központ, vagy valami hasonló neve volt. Ezek egyik rendeletetésére így fény derült, mert nagyon úgy néz ki, hogy az egyik ilyen épületben készült a kép, amit kaptam.

Az esküvő egyébként nem egyházi lesz (nem templomban tartják), de a menyasszony részéről jelen lesz egy "lelki pásztor". Tudtommal mindketten keresztények, de pontosabbat nem tudok.

Kívánjunk nekik hosszú, boldog közös életet! :)

 

1 komment

Háromból kettő

2010.05.16. 18:20 Tiggr

Megvan a koreai kapcsolat! Három e-mailt küldtem, eddig ketten válaszoltak!

Elsőként ráadásul az a nő, akit szinte esélytelennek tartottam! Kiderült, hogy az időzítéssel szerencsés voltam, mert pár napra rá, hogy megkapta az e-mailemet, munkahelyet váltott (én ugye a céges e-mail címét tudtam)! Ez egyben lakhelyváltással is jár az esetében, ezért elmondása szerint pár hétig nem ér rá, de utána szívesen levelezne. Az angol neve Adrienne. Az angol nevekről annyit, hogy a külföldiek miatt - gondolom főleg az amerikaiak miatt - a koreaiak választanak maguknak egy angol keresztnevet is. Sokaknak nem könnyű kimondani a koreai neveket, de szerintem nem olyan bonyolultak - legalábbis egy koreai "köszönöm"-höz képest! :)

A második az a férfi volt, akivel a repülőn ismerkedtem meg. Úgy tűnik, ő inkább udvariasságból válaszolt. Írta, hogy ha Magyarországon jár (sokat jár európai országokban), akkor szívesen találkozna, illetve reméli, hogy én is hamarosan járok Koreában és akkor ott tudunk találkozni (hát ennek nem sok esélyt adok).

Talán tőlük tanulhatok még Koreáról! Amit megtudok, megosztom veletek, hűséges olvasókkal! :)

1 komment

Lámpás fesztivál

2010.05.16. 18:02 Tiggr

Most hétvégén lett volna jó Szöulban lenni! Azon kívül, hogy talán nem ilyen vacak idő volt ott, sort kerítettek az idei lámpás-fesztiválra is!

Ez azt jelenti, hogy kedvenc utcámat, Insa-dong-ot és környékét lampionokkal díszítették fel, a közeli templomban Buddha születésnapját ünnepelték, a tradicionális lampionokból kiállítást rendeztek, valamint több ezren vonultak fel lampionnal a kezükben. Ezen a lapon lehet többet megtudni a rendezvényekről, képek is vannak:

www.llf.or.kr/eng/me.asp

Nagyon hangulatos, sőt varázslatos lehet, ha legközelebb turistaként kijutok, ebben az időszakban szeretnék menni!

 

Szólj hozzá!

Kapcsolatok

2010.05.07. 17:21 Tiggr

Korábban említettem, hogy van pár ember, akinek e-mailt akarok küldeni! Nos, ez megtörtént, most várok a válaszokra! Három koreai ismerősnek írtam.

Az első egy olyan férfi, akivel még az első odaúton, a repülőn ismerkedtem meg. Akkor kedvesen meghívott a suwoni irodájába, ahova persze nem jutottam el (nem tudom, mennyire volt komoly az invitáció, de annak látszott…) Viszont cseréltünk névjegykártyát és azt állította, sokat utazik Európába, valamint szeret világszerte barátokra szert tenni, sőt, úgy tűnt, szeret ismeretet terjeszteni is. Ezért ő a legígéretesebb kapcsolat!
 
A második egy ottani informatikus kolléga. Ő is kedves volt, viszonylag sokat beszéltünk ott, meg nevetgéltünk is. Ráadásul „házon belül” is van, vagyis inkább cégen belül. Viszont korábban úgy tűnt, hogy a kapcsolattartásban nem valami jó, így benne már annyira nem bízok. Annyit tudok, hogy most az esküvőjére készül lázasan. Érdekes volna tudni, milyen ott egy esküvő!
 
A harmadik a legvalószínűtlenebb! Ő egy hölgy, aki szintén a cégnél dolgozik, mint tervezőmérnök. Vele alig pár mondatot váltottam, viszont elég jól tud angolul. Én állítottam be pár dolgot a gépén, ezért tudom az e-mail címét és a nevét. Érdekes lenne egy nő szemszögéből is megismerni a dolgokat, ezért írtam neki. Nem tudom, ez mekkora neveletlenségnek számít, mindenesetre talán nem orrol meg rám, legfeljebb nem válaszol!
 

Hát, meglátjuk mennyire hajlamosak távoli levelezőpartnert „tartani” a koreaiak! :)

Szólj hozzá!

Minden út Koreába vezet?

2010.05.07. 17:20 Tiggr

Éreztétek már úgy, hogy egy új dologgal kerültetek kapcsolatba – mint mondjuk én most Koreával – és utána úton-útfélen ezzel a témával kapcsolatos információkba botlotok? Én már többször jártam így, most mintha Korea „kísértene”!

Mióta hazajöttem, előfordult, hogy egy számomra teljesen új társaságban kiderült, hogy az egyik beszélgetőtárs közeli rokona éveket töltött munkával Koreában és Kínában.
 
Több filmben, amit néztem, felbukkantak koreai rosszfiúk (Az utca királyai, Halálos iram).
 
Itt van persze A palota ékköve is, valamint az előbb említett filmhónap is…
 
Találtam még egy blogot is! Próbáltam ott megkérdezni, hogy linkelhetem-e a blogot ide, ha valakit érdekel a téma. Mivel az Internet nyilvános és én is egy másik oldalról találtam oda (vagyis publikus a dolog), ráadásul nem kaptam eddig választ – a hallgatás pedig beleegyezés… Szóval szerintem nem haragszik meg rám a blog tulajdonosa, ha iderakom a linket:
 
 
Persze mindezek a dolgok korábban is léteztek, valószínűleg csak én figyelek fel jobban a témára, de nem gondoltam volna, hogy Korea így átszövi a környezetünket!
 

Ja és kíváncsi vagyok, olvassa-e még valaki a blogot? Elég sokat kihagytam, de sajnos most már nem történnek napi szinten a dolgok…

2 komment

A koreai film hónapja

2010.05.07. 17:18 Tiggr

Május a dél-koreai film hónapja Magyarországon! Ebben a hónapban indul egy koreai filmklub, illetve az Uránia moziban lesz a harmadik koreai filmhét is, melyet a Koreai Köztársaság nagykövetsége szervez. Részletes információk (a filmekről is) a következő blogon érhetők el:

 
Ha valaki Budapesten van az adott időszakban, javaslom, hogy nézzen ki magának egy filmet, egész más hangulata van ezeknek, mint a megszokott hollywoodi produkcióknak. Persze van közöttük nagyon bugyuta, de zseniális is! Igaz én nem nagyon dumálhatok, mert eddig nem nagyon láttam koreai filmet (amiről azt hittem, hogy az, arról is kiderült, hogy kínai / hong-kongi)! :)
 
Itt is érdemes lehet körülnézni:
 
 
Jó filmnézést!

3 komment

A palota ékköve

2010.04.20. 17:28 Tiggr

Még koreai utam előtt kicsiny feleségem kapcsolgatta a TV-t és belefutottunk egy sorozatba. Én simán kínai szappanoperának véltem azalatt az 5 másodperc alatt, amennyit Mangó ezen a csatornán időzött. Aztán Rózsa említette, hogy ismerősek a ruhák, amiket fényképeztem. Összeállt a kép, hogy ez bizony "A palota ékköve" című koreai sorozat! Azóta más is említette, hogy ezen keresztül figyelt fel a koreai kultúrára. Így utánanéztem a sorozatnak:

hu.wikipedia.org/wiki/A_palota_ékköve

Vagyis nem tűnik szappanoperának, sőt felkeltette az érdeklődésemet! Megpróbálom valahonnan előásni és megnézni. Valószínűleg sok információt lehet megtudni a korabeli Koreáról! Hogy mikor lesz időm megnézni, az más kérdés, de ha belekezdtem, majd mesélek róla, hogy érdemes-e... :)

 

8 komment

Hogyan tovább?

2010.04.16. 19:52 Tiggr

Hát, azt hiszem itt a blog vége, legalábbis egyelőre nincs több mesélnivalóm, kiürült a tarsoly... Úgy néz ki, többször nem is utazok vissza Koreába. Persze eszembe juthat még ez-az, de sokminden már biztosan nem.

Van azonban egy olyan tervem, hogy a megszerzett kapcsolatokat megpróbálom életben tartani! Van két-három ember, akinek tudok e-mailt küldeni. Ha esetleg valaki válaszolna, még rengeteget megtudhatnék az ott élő emberekről! Ha ez összejön és érdekel valakit a téma, lehet, hogy a megszerzett ismereteket közzéteszem itt, de ez nem eldöntött dolog. Szerintetek ha lesz miről írnom, folytassam itt a mesélést?

A távolabbi jövőben pedig ki tudja, lehet, hogy jön a kinaexp.blog.hu? Egyelőre nincs nagy esélye, de ha mégis lesz ilyen, itt is tudatom!
 
Köszönöm, hogy figyeltetek rám, jó volt ezt tudni a messzi Koreában! :)

4 komment

Oktatás

2010.04.16. 19:49 Tiggr

Ezeket a képeket szintén az egyik palota parkjában lőttem. A gyerekeket több helyen is láttam, hogy leültették, és jó hangosan magyaráztak nekik. Az első helyen csak négyen voltak, és egy nő magyarázott nekik valamit. A hangsúlyból azt hittem, mesél. Később találkoztam ezzel a csoporttal, akiknél már könyv, füzet is volt, és a tanár szólítgatta is őket. Nem tudom, hogy mit tanultak, a palotáról volt-e szó, de azt ne felejtsük el, hogy mindez vasárnap történt!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

Szöuli graffiti

2010.04.16. 19:48 Tiggr

Az alábbi képet egy szöuli ház falán találtam, nem tudom, hogy szándékos városképi elemről van-e szó, vagy valaki saját szakállára készített egy igényes „falfirkát”, vagyis inkább falfestményt:

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyébként a nálunk megszokott graffiti annyira ritka, hogy szinte nem is létezik. Az Insa-dongi pláza belső, ronda betonfala mondjuk tele volt firkálva, de ez leginkább vékony filccel való teleírást jelent.

Szólj hozzá!

Pár szó

2010.04.16. 19:44 Tiggr

Próbáltam megtanulni pár szót, ami nem egyszerű. A köszönöm és a köszönés elég alapnak tűnik, viszont koreaiul ezek nem egyszerűek. Íme:

 

 

 

 

A kamszahabkidat egyébként jól elhadarják és a végén felviszik a hangsúlyt, kb. kamhszabkidááá-nak hangzik. Az annyeongot csak nagyon jó barátnak illik mondani. Érdekes, hogy az udvariasabb változatoknak is ez az eleje, csak egyre többet tesznek a végéhez hozzá...

Régebben már írtam egy bejegyzést arról, hogyan kell a jeleiket olvasni. Rájöttem, hogy az ott beszúrt táblázatban van egy hiba: a k/g és az n jele össze van keverve!

Szólj hozzá!

Reptér nappal és naplemente Incheonban

2010.04.16. 19:39 Tiggr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Kislány...

2010.04.16. 19:36 Tiggr

Szerettem volna valami játékot is hazahozni, ezért nézegettem játékboltban. Előtte már feltűnt, hogy nagyon sok helyen, főleg autókban és irodákban van olyan napelemes „játék”, amely fény hatására mozog. Láttam fejét ingató Miki egeret, egyéb Walt Disney figurákat, virágokat (vagy a leveleik, vagy a virág feje mozgott). A csúcs azonban az, amit végül haza is hoztam:

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy kakiló kislány! :) Legalábbis ha újságot olvas… Nemét a bikiniből sejteni. A WC tartály tetején van a napelem, így ha fény éri, a fejével bólogat!

Szólj hozzá!

Természetfotók és japán turisták

2010.04.16. 19:35 Tiggr

Sikerült pár (szerintem) egész jó természetfotót készítenem a paloták parkjaiban:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez itt a már bemutatott szarka.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ezek a virágok voltak itt az elsők, talán az aranyvesszővel karöltve.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na, ezeknek a madaraknak utána kéne néznem. Nagyon sokan fotózták őket.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ezek a mókusok jókorák voltak, és viszonylag szelídek. Ha a gyerekek nem kergetik el, többet és jobb szögből is fényképezhettem volna...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A japán turisták fényképezés szempontjából azért itt is kitesznek magukért, nem is akárhogy (persze lehet ám, hogy koreaiak, csak ők is olyan mániákusak ezen a téren, mint japán társaik):
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Divat

2010.04.16. 19:27 Tiggr

Pár szót szerettem volna szólni az itteni öltözködésről is, de sajnos túl későn jutott eszembe, így képeket nem nagyon tudtam készíteni a témában. Azért pár észrevételemet megosztom!

A férfiak öltözködése általában kétféle. Vannak a „hétköznapi” öltözékűek, rajtuk nincs semmi különös, egyszerű nadrágot és dzsekit hordanak. A másik csoport az „öltönyösök”, akik viszont sokkal többen vannak, mint nálunk. Az öltöny népszerűségét valószínűleg az iskolai egyenruha alapozza meg, hiszen szegény fiúkat minden nap öltönybe bújtatják.
 
A nőknél is lehet némi hatása az iskolai egyenruhának, ugyanis – gondolom a koreai férfiak nagy örömére – a magukra adó nők ruházatának központi eleme az elég rövid szoknya (a leghosszabb térdig ér). A konzervatívabbak rövidnadrágot húznak. Felül általában blúz és blézer, vagy hosszított kötött pulcsi/kardigán. Hidegebb időben vastagabb fekete harisnya jár még a szerkóhoz, a cipő pedig a lehető legváltozatosabb: a papucstól a tűsarkún át a csizmáig, bakancsig minden lehet.
 
Az uralkodó szín a fekete, fehér, szürke, esetleg ezüst (főleg díszítésként, bár láttam teljes ezüst öltönyt is, elég stricis volt) ami unalmasan hangzik, de aki ismer, az tudja, hogy személy szerint nekem tetszik! :)
 
Azért a képeimből megpróbálok kiollózni pár példát:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Érdekes, hogy csicsa iránti vonzalmuk a ruházkodásban nem érvényesül.
 
Azért íme egy rossz példa, de ez igen ritka (úgy tűnt, nem hivatása az, ami elsőre eszetekbe juthat… csak ízlésficamos):
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nők (nyilvánosan is) rengeteget bírnak foglalkozni a sminkjükkel. Szinte mindenkinek videotelefonálásra alkalmas mobilja van, vagyis elöl is van beépített kamera. Először azt hittem, hogy magukat fényképezik, aztán rájöttem, hogy sok esetben nem erről van szó, hanem a telefon kijelzőjén ellenőrzik magukat tükör helyett. (Azért az LG tükörként ragyogó mobiljai kicsit más megvilágításba kerülnek így, ugye?) Amúgy úgy tűnik, az ajkaknak nagyon fényesnek illik lenni, bár szerencsére nem mindenki ragaszkodik ehhez. Ritkább, de előfordul, hogy az egész arc porcelánként fénylik. Szerencsére úgy tűnik, hogy lassan ez a fényességmánia kezd kihalni!

2 komment

LOTTE

2010.04.16. 19:21 Tiggr

A LOTTE márka Dél-Koreában jókora „maffia” lehet, ők gyártják a fura italok jó részét, de ezen kívül még legalább százas nagyságrendben a különböző rágcsálnivalókat is. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, láttam reklámokat, melyek arról árulkodnak, hogy vidámpark is van a nevükön (LOTTE World), sőt mozik is vannak ilyen néven… El sem merem képzelni, mennyi és/vagy mekkora üzemük lehet! Amiért most előszedtem, az az, hogy az utolsó napon vettem magamnak egy kis édességet és itt is vannak olyan érdekességek, mint az üdítőknél. A képen, aki tud angolul, láthatja, hogy ez egy csokis keksz – krémsajttal… Na jó, azt azért el kell ismernem, hogy annyira vékony réteg van benne, hogy ízre nem is érezni!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

Térkép

2010.04.16. 19:19 Tiggr

Említettem, hogy a térképek sem mindig olyanok, mint amilyennek megszoktuk. Ez főleg abból adódik, hogy tájékozódáshoz legtöbbször nem utcaneveket használnak, hanem jellegzetes épületeket, üzleteket, egyéb tájékozódási pontokat. A térképen is ezek vannak kiemelve:

 

Szólj hozzá!

Mindenhol jó, de legjobb Sopron! :)

2010.04.15. 09:45 Tiggr

Tegnap este negyed tíz körül, 16 órás repkedés és gurulás után végre megérkeztem haza! Azóta megvolt az első éjszaka is, persze az időeltolódás miatt fél 4-kor felébredtem. Azért reggel még tudtam aludni egy keveset! Nem baj, lesz most még módom pihenni! :)

Még nézegessetek ide, mert van pár gondolat a tarsolyomban! Ma, vagy holnap megosztom Veletek!

4 komment

Villanyszerelési ujjgyakorlat...

2010.04.14. 04:49 Tiggr

Apu, ez Neked szakmai lesz! Koreában sok helyen látni még régről ottmaradt megoldásokat, bizonyos kerületekben például minden össze van drótozva, ez a képeimen is látszik, képtelenség úgy fényképezni, hogy ne lógjon bele valami a képbe! Itt egy gyönyörű példa:

1 komment

Indulok haza!

2010.04.14. 04:43 Tiggr

Megint az Incheon reptéren ülök, hamarosan beszállok a gépbe, most gördült ide! Alig egy óra múlva levegőbe emelkedünk, hogy estére Münchenen, majd Bécsen keresztül végre hazaérjek! :) Már nagyon várom ám! :) Ha még belefér indulás előtt, idefirkantok gyorsan egy-két bejegyzést! Ha nem, akkor majd megint othton fejezem be!

1 komment

Elkényeztettek

2010.04.13. 17:01 Tiggr

Mint már említettem, az utolsó éjszakát már szinte a reptéren töltöm, ugyanis foglaltak nekem egy szobát a Incheon Hyatt Regency Hotelben. A reptérről ingyen hoz ide a buszuk, és hát… ez igen! A név alapján az hiszem senki sem lepődik meg, ha azt mondom, így kéne kinéznie minden hotelnek! :) El lettem kényeztetve, holmi wonjui (egyébként alapjában véve elég jó) hotelek már meg sem felelnek. :) De nem csoda, ha néha meg ilyenekbe raknak be:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kilátás a reptérre:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ja és mindjárt Hyatt Gold Passport-ot is adtak, szóval kiemelt vendég lettem, muhaha! :) Nem tudom, mikor szállok meg legközelebb Hyatt hotelben… Mindenesetre fura volt látni az általában nem ázsiaiakból álló rengeteg kőgazdag turistát és üzletembert ennyi Ázsia után…
 
Vacsiztunk egy igazi európait a vendéglőben (vörösbor, meleg cipó, olívaolaj balzsamecettel, fettuccini carbonara), azóta blogolok, mert csodák csodája, van Internet is, igaz nem ingyen, de értetek mindent…!
 

Holnap indulok haza, sőt meg is érkezek estére, reszkessetek! :) Még pár bejegyzés hátra van ám azért! :)

Szólj hozzá!

Hentergés a buszon

2010.04.13. 16:58 Tiggr

Kicsit meg voltunk riadva, mert tudtunk, hogy Wonjutól a reptérig lesz egy 3-4 órás buszozásunk. Nem volt mitől tartanunk, ezeket az üléseket itthon is elviselném. Ha ilyenek lennének a buszaink, lehet, hogy busszal járnék dolgozni:

Nem tudom, mennyire látszik a képen, de az előző ülés alján van egy állítható lábtámasz, az ülés elején egy állítható rész, szintén a lábak alátámasztására, a háttámla pedig szinte fekvő helyzetbe dönthető. Mindehhez biztonsági öv is jár, ahogy az összes eddig látott koreai buszon. Sőt, ha kiérünk a városból, néha szólnak is, hogy kössük be. Ja és ez nem egy vadiúj busz volt ám, hanem legalább tíz éves! Akkor mennyi is a lemaradásunk? A buszokon egyébként TV is van a sofőr felett, némelyiken akkora, amekkoráról otthon még 5 éve is csak álmodtunk…

Szólj hozzá!

Az első hó

2010.04.13. 16:57 Tiggr

Mikor elindultunk Wonjuból, hogy az utolsó éjszakát már az Incheon reptér melletti hotelben töltsük, szállingózott a hó. A thai srác (9 nemztek képviseltette magát a csapatban: amerikai, német, svéd, thai, japán, koreai, török, lengyel és persze magyar), aki amúgy is egy apró, nevetgélős figura, teljesen magán kívül volt az örömtől, mert még nem látott havat! A buszozás alatt egyébként többször komoly hófúvásba kerültünk, igaz nem maradt meg a hó. Gondolom Szibéria felől még erőlködik kicsit a tél, de fura volt az elmúlt napok tavaszi időjárása után.

Szólj hozzá!

Búcsú a kollégáktól

2010.04.13. 16:56 Tiggr

Az utolsó éjjelt a kollégák közül négyen már nem Wonjuban töltjük, hanem a reptér mellett. Ezért ma négy körül elhagytuk a céget. Mindenkitől elbúcsúztunk, jó érzés volt látni, hogy mindenki kicsit elérzékenyült, hiszen az elmúlt időszakban végülis együtt éltünk. Az itteni projektvezetőm pl. teljesen váratlanul a vállára vont és átölelt, megveregette a vállam! A koreai srácok simán a hátamat veregették. Talán kicsit közelebb éreztek magukhoz, mert egészen ehetőnek találtam a csípős ételeiket, kóla helyett a fura italokat ittam, még valamennyire olvasni is megtanultam és ezt múltkor nagy csodálattal vették tudomásul… Hát, nem hiszem, hogy még látom őket valaha! :(

Szólj hozzá!

Nőlesőben… :)

2010.04.13. 16:54 Tiggr

A cégnél találtuk ezt a táblát, ami nagy derültségre adott okot. Women’s Locker Room akart lenni, ami női öltözőt jelent, ám ehelyet Women’s Looker Room lett, vagyis Nőket néző szoba:

 

 

Szólj hozzá!